top of page
Search

UNION CIVICA

UNION CIVICA (Civilna zveza)


Kot smo dejali včeraj…..

In kaj smo dejali včeraj ? Nanaša se na eno srečanje, kjer se je naveliko govorilo o stvareh, ki se tičejo tanga, predvsem se je govorilo o eni od najbolj značilnih zadev v tango kulturi; o kateri smo govorili ure in ure pa pravzaparav….nič povedali.

Govorili smo o bandoneonu.

Ko odpremo stare glasbene enciklopedije in enciklopedije inštrumentov je bandoneon običajno opredeljen: argentinski instrument. Oziroma, če je že opredeljen bolj podrobno je opisan kot: »predelan akordeon, ki se je uporablja pri igranju v področju reke Rio de la Plata.« Generalno je bandoneon v teh knjigah prezrt ali obdelan tako, bolj mimogrede.

Tukaj pa vseeno moram omeniti , častno izjemo ene italijanske enciklopedije, ki je k nam prišla preko ene ameriške založbe, ki vseeno ne da takšno posplošeno definicijo tega instrumenta kot »nekaj argentinskega« ampak ga opredeli bolj specifično.

Naj tukaj navedem besede, ki so namenjene bandoneonu.


Prezrt inštrument

Bandoneon je prenosni glasbeni instrument z mehom, evropskega izvora (iz Nemčije, bolj precizno iz Hamburga). Njegov izumitelj je imel priimek Band po katerem se tudi imenuje. Sestavljen je iz meha in tastature, s tipkami s katerimi je moč praviloma zaigrati tri oktave in odvisno od izvedbe ima praviloma tri registre za uravnavanje karakteristike zvoka: klarinet, flauta in klavir. Instrument karakterizira, da so tipke razporejene na obeh straneh ohišja, 61 jih je, 28 gumbov za desno roko, 33 pa za levo roko.

Obstaja nešteto načinov in variant, kako izvabiti iz banodoneona nešteto tonov različne izpovedne moči. Ni moč dokončno definirati zvoka, ki je prepuščen domišljii in tehniki vsakega izvajalca posebej V deželi njegovega nastanka se niso zavedali njegovih zvokovnih zmožnosti, v glavnem so ga uporabljali v cerkvah pri bogoslužju, za spremljavo petja, kot nadomestek za orgle oz. harmonij.

Šele z njegovo uporabo predvsem na začetku stoletja v Argentini v okvirju »orquestas tipicas« se je začela spoznavati njegova uporabnost in velika izrazna moč. Je izjemno zahteven za igranje saj zahteva popolno zbranost, predanost in osredotočenost izvajalca. Danes bandoneon žanje svetovno slavo, in se je uveljavil tudi kot instrument, na katerem se lahko izvaja najbolj prefinjena in subtilna glasba, in je z armado mladih in izobraženih glasbenih navdušencev stopil na največje svetovne koncertne odre in požel priznanje največjih poznavalcev in navdušencev glasbe ne samo tanga ampak vseh zvrsti.


Prehajamo k stvari

Med tem, tam na koncu stoletja, je revni »Črni« Sebastian (naturaliziran Argentinec) ,kot kočijaž vozil tramvaj s konjsko vprego , in sploh ni vedel, da bo njegova predanost tango glasbi naredila iz njega apostola……

Njegova vloga v tango glasbi se je začela znatno prej, ko je v enotah generala Mitre v vojni z Paragvajaem (1864-1870) en drug črnec , z imenom Domingo Santa Cruz zabaval vojake z živahnimi melodijami in čudnim inštrumentom z »dvema tastaturama.« Ime svojemu sinu je dal po svojem pokrovitelju in prijatelju Sebastianu Ramosu Meji enemu od prvih borcev proti sužnjelastništvu v Argentini.

Ob zori tango obdobij se je ta črnec Santa Cruz (sin) družil in igral z nekaj privrženci , ki so znali igrati in brzdati teh »osemdeset tonov iz meha« in iskali prve možnosti novega zvoka, in se navduševali nad inštrumentom, za katerega nisi rabil visoke šole, ampak si lahko vanj zlil svojo dušo in glej….zvenela je…. .

»Union Civica« je dal črnec ime svojemu prvemu tangu. Melodija je bila po okusu tega časa in je preživela do modernih dni. Naslov tanga tokrat prihaja iz sfere politike, ne pa tako, kot so radi dajali imena svojim tangom njegovi kolegi…. po imenih zmagovalnih konj na dirkah ali po imenih sponzorjev, ki so častili avtorje v kakšnem boljšem klubu.

Ime »Union Civica« je bilo ime politične partije, ki je v revolucionarnem letu 1890 stala nasproti vladi predsednika Juareza Celmana. Romantična figura predsednika te stranke Leandra Alema je bila Sebastianu Santa Cruzu pravi idol. Stranka ni prišla na oblast in kot je rekel senator province Cordoba Pizzaro: »Revolucija je zmagala, država pa umrla«. Stranka Union Civica je razpadla na dva dela na Nacionalno frakcijo in Radikalno frakcijo, ki jo je najprej vodil Leandro Alem. Ta je bila Sebastianu Santa Cruzu všeč zaradi svoje zmerne politike usmerjene k zastopanju interesov meščanstva in z izdelano družinsko, socialno politko. Njim je Santa cruz posvetil svoj tango. Tej stranki torej, ki si je nato še leta brezuspešno prizadevala priti na oblast in končati vladavino oligarhije in nepotizma. Tej Union Civici, ki so jo z velikim prizadevanjem vodili nato še ljudje kot Guillermo Udaondo ali Pancho Beazley…..


Volilni tango…..

In Santa Cruz se je s svojim pojočim bandoneonom redno udeleževal volilnih shodov v mestu in na podeželju, kjer je skupaj ob spremljavi kitar agitiral za volitve za to stranko in v atmosferi vina in empanad, raztegoval svoj meh pihal zrak skozi »dušo« instrumenta in udarjal z nogo po tleh srebrne zemlje….


5 views0 comments

Recent Posts

See All

SUR

SUR (JUG) »Od brazd na tleh, ki jih je naredil dež, v četrti »Boedo«, pa na jug razprostirajoči se četrti »Pompeya« in »Puente Alsina«, s svojimi dvorišči in dimniki in poplavami in v smeri severa

ADIOS PAMPA MIA

ADIOS, PAMPA MIA (ZBOGOM, MOJA PAMPA) Kar naprej so zvonili zvonovi slovesa za tango, tam v drugi polovici leta 1964. Novice, kar o štirih umrlih velikanih tango glasbe so zaokrožile po mestu.

TRES ESQUINAS

TRES ESQUINAS (TRIJE VOGALI) Nekega dne so kupci v prodajalnah plošč zagledali nov izdelek na policah in v izložbah, izdelek na katerem je z velikimi črkami pisalo »long play«. Na teh ploščah je posl

Post: Blog2_Post
bottom of page