top of page
Search

BESEDA O AVTORJU - Francisco Garcia Jimenez

Francisco Garcia Jimenez (22.9.1899 – 5.3.1983)

Tako, kot v primeru Enriquea Santosa Discepola ali Homera Manzija, tudi dveh velikih pesnikov tanga, je Jimenez počel vrsto stvari v življenju. Bil je novinar, dramaturg, pisec besedil za gledališče, esejist, zgodovinar.

Vsekakor ostaja v spominu kot odličen pisec tango besedil. Njegov prvi tango »El huerfano« je prvi zapel sam Carlos Gardel.

Leta 1920 je presenetil z besedilom za tango »Zorro gris«.

S tem in z besedilom za tango »Suerte loca« (1925) je bil eden od protagonistov, ki so revolucionirali vlogo pesnika v tango glasbi in dali besedilom tanga novo - literarno dimenzijo. Skupaj s svojim prijateljem in velikanom tango glasbe, bandoneonistom Anselmom Aieto sta v tej skladbi postavila vzorec, kako naj sodelujeta pesnik in skladatelj pri ustvarjanju harmoničnih in celovitih umetniških stvaritev v tangu. Isto se je zgodilo v njunem tangu »Alma en pena« (1928).

Njegova velika dela so še »Barrio pobre« pa »La ultima cita«. Bil je eden izmed prvih pesnikov, ki je začel pisati v lokalnem argotu »lunfardo«, slengu revnih predmestij Buenos Airesa in prav njemu gre pripisati zaslugo, da ta ni utonil v pozabo in, da je ta sleng orodje v katerem se še danes ustvarja poezija in proza.

Iz tega ciklusa sta znana »Lunes« in »Farolito de papel«.

Njegova pomembnejša dela so še tangi: Palomita blanca, Rosicler, Carnaval, Siga el corso, Tus besos fueron mios, Bajo Belgrano, Entre suenos, Mariposita, Ya estamos iguales, Tiempo, Donde estas corazon, El huerfano, Palida noche, El pensamiento, La chiflada, El firulete……tangi, ki so nekaterei stari po 60 ali 70 let, a jih obiskovalci milong po vsem svetu slišijo in nanje plešejo - vsakodnevno.

Njegovo prijateljevanje in poznavanje vseh velikih ustvarjalcev tanga je avtorju omogočilo, da je zapisal svoje spomine v pričujoči knjigi o tem, kako so se je rodilo, oz. kako je nastalo 63, po avtorjevem mnenju – najpomembnejših del v tangu.

Marsikatera zgodba in anekdota v knjigi ima še kakšno verzijo a ta literarno-dokumentarna kronika je nepogrešljivo orodje v rokah vsakega tango navdušenca.

To velja tako za glasbenike, kot literate in kot tudi za plesalce.

Za tiste, ki iščejo še kakšno informacijo o zgodovini tanga priporočam ogled najbolj referenčne spletne strani o tangu:

ali tudi odlične strani, kjer se da najti nekaj o zgodovini plesa in zanimivosti o tangu nasploh:


11 views0 comments

Recent Posts

See All

SUR

SUR (JUG) »Od brazd na tleh, ki jih je naredil dež, v četrti »Boedo«, pa na jug razprostirajoči se četrti »Pompeya« in »Puente Alsina«, s svojimi dvorišči in dimniki in poplavami in v smeri severa

ADIOS PAMPA MIA

ADIOS, PAMPA MIA (ZBOGOM, MOJA PAMPA) Kar naprej so zvonili zvonovi slovesa za tango, tam v drugi polovici leta 1964. Novice, kar o štirih umrlih velikanih tango glasbe so zaokrožile po mestu.

TRES ESQUINAS

TRES ESQUINAS (TRIJE VOGALI) Nekega dne so kupci v prodajalnah plošč zagledali nov izdelek na policah in v izložbah, izdelek na katerem je z velikimi črkami pisalo »long play«. Na teh ploščah je posl

Post: Blog2_Post
bottom of page